Jak zorganizować wyspę warzywniczą?
Wyspa warzywnicza to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia sklepu. Jej rolą jest ekspozycja jarzyn i owoców w sposób zachęcający do ich zakupu. Produkty stanowią tutaj nie tylko przedmiot transakcji, ale także dekorację przestrzeni handlowej. Aby osiągnąć podobne efekty w swoim lokalu, warto pochylić się nad prawidłową organizacją tego rodzaju wystawy.
To, jak duże znaczenie przypisuje się ekspozycji można dostrzec w każdym supermarkecie. Harmonijne, równomierne uporządkowanie towaru i jaskrawa grafika cen przyciągają wzrok konsumentów jeszcze przed wejściem do sklepu – oferta demonstrowana jest także w jego oknach. Taka sama praktyka obowiązuje przy prezentacji jarzyn. Pomimo tego, że stanowią jeden z podstawowych składników diety, promocje nie powinny być jedynym czynnikiem przemawiającym za ich nabyciem. Atrakcyjne przedstawienie „zielonego” asortymentu przemawia również na korzyść marki. W organizacji wyspy owocowo-warzywnej warto uwzględnić:
- kategoryzację produktów,
- popularne techniki ich ułożenia,
- ustawienie urządzenia,
- jego parametry techniczne,
- kolorystykę sprzętu oraz artykułów spożywczych,
- odpowiednie oświetlenie.
Ekspozycja artykułów spożywczych w wyspie warzywniczej
Oferowany towar powinien być właściwie sklasyfikowany – uporządkowany według rodzajów jarzyn, aby podobne produkty znajdowały się obok siebie (np. papryka słodka i chili, czosnek i cebula, włoszczyzna). Należy zwrócić uwagę na ich zastosowanie: pomidory i ogórki mogą zostać „sąsiadami”, ponieważ razem trafiają do sałatek i na kanapki. Takie ustawienie umożliwia intuicyjne i samodzielne poruszanie się klienta w lokalu, co jest niezbędne dla jego poczucia komfortu. Na wygodę konsumenta wpływa nie tylko ułożenie warzyw, ale także samej wyspy. Konieczne jest wybranie punktu zapewniającego swobodne przemieszczanie się. Istnieje możliwość indywidualnego zaprojektowania instalacji, co pozwoli na dostosowanie jej parametrów do dostępnej przestrzeni – dodaje pracownik firmy IGLOOTECHNIKA.
W ustawieniu artykułów spożywczych, oprócz kategoryzacji, istotną rolę odgrywa harmonia. Jarzyny i owoce powinny być rozmieszczone w sposób zwarty, najlepiej kaskadowy. Wszelkie braki warto uzupełniać na bieżąco, aby kompozycja zachowała swój urok. Towar należy ułożyć pod odpowiednim kątem i na komfortowej wysokości, aby zagwarantować do niego łatwy dostęp. Dużą rolę odgrywają tutaj specyfikacje wyspy warzywniczej (a właściwie jej wymiary): wyposażenie sklepów powinno zapewniać możliwość relatywnie wygodnej samoobsługi. Estetyka ekspozycji opiera się także na kolorystyce sprzętu oraz produktów. Kontrast, a jednocześnie żywa, dynamiczna barwa wyglądają atrakcyjnie w kontekście takiej oferty. Przy sprzyjającym oświetleniu można uzyskać zaskakujące wyniki w sprzedaży.
Czytelne oznakowanie w wyposażeniu sklepów spożywczych
Wyspy warzywne powinny umożliwiać szybkie zapoznanie się z rodzajem i pochodzeniem danego artykułu, a także jego ceną. W projekcie wystawy należy uwzględnić miejsca, w których znajdzie się karteczka z odpowiednimi informacjami. Takie podejście będzie stanowić przesłanki o rzetelnej pracy lokalu, co wywoła pozytywne skojarzenia z odwiedzaną placówką i jej marką. Czytelne oznakowanie asortymentu sprawia również, że przestrzeń handlowa wydaje się bardziej uporządkowana, a co za tym idzie: wygląda atrakcyjniej. Sklep budzi zaufanie wśród konsumentów mogących samodzielnie zweryfikować koszty, jakie wiążą się z zakupem produktów. Estetyczna ekspozycja i przejrzysta polityka stanowią o tym, co jest atrakcyjne dla klienta.
Podziel się:
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Cekar Firma handlowo-usługowa Krzysztof Cebo
43-300 Bielsko-Biała, Leszczyńska 5a
-
-
-